1 800 - 0452 00 admin@kayapati.com

Εντολές Εκπαίδευσης

Εντολές Εκπαίδευσης

 

 

 

 

 

 

 

Εντολή «ΚΑΤΣΕ»

Αυτή η άσκηση θεωρείται σχετικά από τις πιο εύκολες και μπορεί να συνδυαστεί κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Τοποθετούμε τον σκύλο από την αριστερή μας μεριά, μαζεύουμε με το δεξί μας χέρι του λουρί σε απόσταση 20-25 εκατοστών τραβώντας το ευγενικά προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα με το αριστερό μας χέρι πιέζουμε ελαφρά το πίσω μέρος του σκύλου προς τα κάτω. Την ώρα που εκτελούμε την παραπάνω ενέργεια, φωνάζουμε «ΚΑΤΣΕ» όχι πολύ δυνατά, αλλά αποφασιστικά και κοφτά. Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν εκτελέσει δεν είναι γιατί δεν το επιθυμεί, αλλά γιατί δεν έχει κατανοήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Επαναλάβετε την άσκηση με λίγη περισσότερη πίεση, πάντα όμως στα όρια του χαλαρού και με ήρεμη διάθεση.

Αφού ο σκύλος κάτσει, αμέσως επιβραβεύστε τον με πολλά μπράβο και χάδια, έτσι με αυτό τον τρόπο θα συνδυάσει θετικά αυτή του την ενέργεια. Προχωρήστε  λίγα μέτρα πιο κάτω και επαναλάβετε την άσκηση. Ο σκύλος αφού πήρε θετικά μηνύματα από την πρώτη του φορά το σίγουρο είναι ότι θα ανταποκριθεί ξανά. Αν προσπαθήσει να σηκωθεί, επαναλάβετε την εντολή προτρέποντάς τον να μείνει καθιστός. Μετά από μερικά μαθήματα θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει χωρίς να  χρειάζεται τις δικές σας ενέργειες με τα χέρια αλλά μόνο με την εντολή που του δίνετε. Να θυμάστε ότι μετά από κάθε φορά επιτυχημένης προσπάθειας, θα πρέπει άμεσα να την συνοδεύετε  με πολλά μπράβο και χάδια ως ανταμοιβή για την υπακοή του.

 

Εντολή «ΚΑΤΩ»

Η άσκηση αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες και για να επιτευχθεί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποιες παραμέτρους.

Η ράτσα του σκύλου είναι σίγουρα ένας λόγος όπως και ο χαρακτήρας του, δηλαδή αν είναι πολύ κυριαρχικός ή λιγότερο. Μην ξεχνάτε ότι η συγκεκριμένη θέση χωρίς να έχει επιλεγεί από τον σκύλο αλλά με εντολή, αποτελεί γι’ αυτόν ως η απόλυτη υποταγή στα αιτήματα του αφεντικού του. Οπότε για να πετύχουμε τον στόχο μας θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση με τον σκύλο μας και ότι μεταξύ μας δεν έχει την κυρίαρχη θέση.

Το πρώτο μάθημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την θέση «Κάτσε» και δεν θα ήταν καλό να το ξεκινήσετε πριν τελειοποιήσετε αυτή την εντολή. Η άσκηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να βάλουμε τον σκύλο στην θέση «Κάτσε» να πάμε ακριβώς μπροστά του και με τα δύο μας χέρια να πιάσουμε τα πόδια του και να τα τραβήξουμε προς τα εμπρός ώστε να λάβει την στάση «Σφίγγας» αναφωνώντας την λέξη «Κάτω». Αν προσπαθήσει να σηκωθεί, φωνάξτε «Μη» λίγο δυνατά και με αποφασιστικότητα και τοποθετήστε τον ξανά στην ίδια θέση. Κρατήστε τον για λίγα δευτερόλεπτα, μιλώντας του γλυκά ώστε μην φοβάται και να καταλάβει ότι τίποτα κακό δεν θα του συμβεί. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι όσες φορές ο σκύλος θα προσπαθήσει να σηκωθεί, τόσες θα πρέπει να τον επαναφέρετε στην  θέση της άσκησης.

Ο άλλος τρόπος, είναι να τοποθετήσουμε  τον σκύλο στην θέση «Κάτσε», με το αριστερό μας χέρι να πιάσουμε το λουρί πολύ κοντά από το λαιμό του σκύλου και να το πιέσουμε ελαφρά προς τα κάτω, ενώ παράλληλα δίνουμε φωνητικά την εντολή κάτω. Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει και να δυσκολευτεί, γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνετε χωρίς να του αφήσετε κανένα περιθώριο να μην εκτελέσει διότι θα αναθαρρήσει και την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε θα είναι πιο δύσκολο. Όπως και με τον προηγούμενο τρόπο έτσι και εδώ, όταν πάρει την θέση «Κάτω» θα πρέπει να μείνει για λίγα δευτερόλεπτα. Και εδώ θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί σίγουρα θα προσπαθήσει να σηκωθεί, οπότε όσες φορές και αν το επιχειρήσει θα πρέπει να τον επαναφέρετε στην θέση της άσκησης. Αν βαρεθείτε και τα παρατήσετε, ο σκύλος έχει κερδίσει και εσείς ότι προσπαθήσατε ως τότε πήγε χαμένο με τις πιθανότητες να το ξανακερδίσετε πιο λίγες.

Το πιο σημαντικό για την επιτυχία της άσκησης είναι ότι με όποιον από τους δύο τρόπους επιλέξετε και εκτελεστεί σωστά από τον σκύλο θα πρέπει να του δώσετε πάρα μα πάρα πολλά μπράβο και χάδια. Όπως προαναφέραμε πρόκειται για μία πολύ δύσκολη άσκηση για τον σκύλο, που γι’ αυτόν είναι σχεδόν εξαναγκασμός, οπότε μην τσιγκουνευτείτε καθόλου να του δείξετε την ευχαρίστηση και την αγάπη σας μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια. Μετά από αρκετά μαθήματα, ο σκύλος θα έχει συνδυάσει την άσκηση με ευχάριστα συναισθήματα και αυτό θα τον κάνει να προσπαθεί να γίνεται πιο υπάκουος.

 

Εντολή «ΜΑΖΙ»

Η εντολή «ΜΑΖΙ» ή «ΣΤΟ ΠΟΔΙ» σημαίνει ότι ο σκύλος σας θα πρέπει να περπατά κολλημένος στο αριστερό σας πόδι, με λουρί ή και χωρίς.

Βάλτε τον σκύλο σας από την αριστερή μεριά στη θέση «ΚΑΤΣΕ». Εκφωνήστε πρώτα το όνομα του σκύλου και στη συνέχεια δώστε την εντολή, για παράδειγμα «Στήβ, Μαζί». Το όνομα πριν την εντολή κάνει τον σκύλο να σας προσέξει και να προετοιμαστεί γι’ αυτή. Ξεκινήστε να περπατάτε με βήμα σταθερό και αποφασιστικό, με το βλέμμα σας  μπροστά και όχι πάνω στο σκύλο. Αν ο σκύλος μένει πιο πίσω από εσάς, με το αριστερό σας χέρι χτυπήστε ελαφρά το πόδι σας στο ύψος του μηρού για να του τραβήξετε την προσοχή και να έρθει δίπλα σας ή τραβήξτε ελαφρά το λουρί ώστε να τον κάνετε να σας ακολουθήσει. Αν πάλι πηγαίνει πιο γρήγορα από εσάς τραβήξτε το λουρί ώστε να τον επαναφέρετε στο ύψος του ποδιού σας και χαλαρώστε ξανά το λουρί. Επιβραβεύστε κάθε φορά που ο σκύλος σας έρχεται στη σωστή θέση. Προσοχή, μην σέρνετε τον σκύλο όταν είναι πίσω σας ή μην κρατάτε τεντωμένο το λουρί συνεχώς όταν πηγαίνει πιο μπροστά γιατί θα δημιουργηθεί μια άσχημη ατμόσφαιρα καταπίεσης και εξαναγκασμού. Προσπαθήστε ήρεμα χωρίς νευρικές κινήσεις να κρατάτε την προσοχή του πάνω σας και να του διδάξετε τον σωστό βηματισμό. Σύντομα θα καταλάβει που πρέπει να βαδίζει διότι αν παρεκτρέπεται θα βιώνει συνεχώς την διόρθωσή σας. Με υπομονή και επιμονή θα καταφέρετε να σας ακολουθεί χωρίς λουρί, αλλά και με αλλαγές βηματισμού όπως δεξιά-αριστερά ή αργά-γρήγορα.

 

Το «ΜΑΖΙ» Σημαίνει και «ΚΑΤΣΕ»

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές φορές υιοθετείται μια συμπεριφορά από τον σκύλο η οποία λέγεται «πρόβλεψη». Πρόβλεψη, είναι όταν ο σκύλος βρίσκεται σε μια θέση και λαμβάνει μια άλλη χωρίς εντολή. Για παράδειγμα, δίνουμε στον σκύλο μας την εντολή «Μαζί» και ξεκινάμε, μετά από κάποια μέτρα σταματάμε δίνοντάς του την εντολή «Κάτσε». Όταν το κάνουμε αυτό για αρκετές φορές ο σκύλος θα καταλάβει ότι κάθε φορά που σταματάμε του δίνουμε και την εντολή να κάτσει. Έτσι λοιπόν θα ξεκινήσει να το κάνει από μόνος του προβλέποντας την επόμενη κίνηση από αυτή που βρίσκεται. Για πολλούς εκπαιδευτές η πρόβλεψη είναι κάτι που δεν θέλουν και αυτό διότι ο σκύλος θα πρέπει να ενεργεί βάση της εντολής του εκπαιδευτή και όχι αυτοβούλως. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου λάθος, αλλά για έναν σκύλο συντροφιάς που χαίρετε μια βόλτα με το αφεντικό του δεν θα ήταν και πολύ κακό για παράδειγμα την ώρα που το αφεντικό του σταματά να μιλήσει με κάποιον γνωστό του ο σκύλος  να κάθεται από μόνος του.

 

Εντολή «ΜΕΙΝΕ»

Η εντολή «ΜΕΙΝΕ» δίνεται όταν ο σκύλος βρίσκεται στη θέση «ΚΑΤΣΕ» ή «ΚΑΤΩ» και η οποία είναι κάπως χρονοβόρα, γι’ αυτό θα πρέπει να γεμίσετε από υπομονή.

Ξεκινώντας λοιπόν την εκπαίδευση ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται από την αριστερή σας πλευρά στη μία από τις δύο θέσεις που αναφέραμε παραπάνω. Δώστε την εντολή «Μείνε»  βάλτε την παλάμη σας με τεντωμένα τα δάχτυλα μπροστά από τα μάτια του σε απόσταση 10 εκ. περίπου. Συνδυάστε την κίνηση στο μυαλό σας με αυτή του τροχονόμου που δίνει το «Στόπ». Στη συνέχεια κάντε ένα βήμα δεξιά και δώστε ξανά την εντολή. Το πιθανότερο είναι ο σκύλος να προσπαθήσει να σηκωθεί από τη θέση του. Αμέσως του λέτε λίγο δυνατά «ΜΗ» και τον ξαναβάζετε στην αρχική του θέση και στάση. Προσέξτε, αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το κάνετε όσες φορές χρειαστεί, γιατί μόνο έτσι θα συνδυάσει ότι με αυτή την εντολή θα πρέπει να μένει ακίνητος. Όταν πετύχετε δίνοντας την εντολή να κάνετε ένα βήμα δεξιά και να μην σηκωθεί, γυρίστε με το ίδιο βήμα ξανά δίπλα του και στη συνέχεια δώστε του πολλά μπράβο και χάδια για την προθυμία του. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να κάνετε πηγαίνοντας προς τα εμπρός, όμως για τα πρώτα μαθήματα θα πρέπει να μετακινήστε μόνο δεξιά, καθώς όταν κινούμαστε εμπρός ο σκύλος ενστικτωδώς θέλει να μας ακολουθεί. Σύντομα θα καταλάβει ότι η εντολή με το χέρι παρατεταμένο μπροστά του σημαίνει ότι πρέπει να μένει ακίνητος μέχρι την επόμενη εντολή σας. Σταδιακά θα μπορείτε να αυξάνετε την απόσταση, φτάνοντας αρκετά μακριά(15-20 μ.) και εν συνεχή να βρίσκεστε εκτός θέας από τον σκύλο κρυμμένοι πίσω από κάποιο θάμνο ή κτήριο. Προσοχή όμως, κάθε αύξηση της απόστασης θα πρέπει να γίνεται εφόσον ο σκύλος παραμένει  χωρίς να σηκώνεται καθόλου από την απόσταση την οποία ήδη βρίσκεστε.

 

Εντολή «ΕΛΑ»

Η συγκεκριμένη εντολή είναι καλό να ξεκινά όταν ακόμα το σκυλάκι μας είναι κουτάβι. Παίρνοντας ένα σχοινί 10 μ. περίπου, και δένουμε τον σκύλο αφήνοντάς τον να περιπλανηθεί για λίγο ενώ βρίσκεται σχετικά κοντά  μας (4-5 μ.). Εν συνεχεία καθόμαστε κάτω φωνάζοντας τον σκύλο να έρθει κοντά μας, για παράδειγμα (Στήβ, Έλα), χωρίς να τον κοιτάμε στα μάτια. Αν δεν ανταποκριθεί δίνουμε ξανά την εντολή και ταυτόχρονα τραβάμε το σχοινί απαλά προς το μέρος μας. Όταν ο σκύλος φτάσει σε μας τον επιβραβεύουμε αρκετά με πολλά χάδια.

Ο σκύλος μας μετά από κάποιες επαναλήψεις θα καταλάβει τι ζητάμε από αυτόν και θα ανταποκρίνεται. Στην φάση που θα θέλουμε να αφαιρέσουμε το σχοινί θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο σκύλος εκτελεί την άσκηση σωστά. Όταν βγάλετε το σχοινί και στην άσκηση παρατηρήσετε σημάδια ανυπακοής, θα πρέπει να το ξαναβάλετε και να διορθώσετε τραβώντας το όπως κάνατε πριν.

Πρέπει να δώσουμε στο σκύλο μας να καταλάβει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο ανυπακοής και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν συνέπειες. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η εντολή του καλέσματος είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να αποτρέψετε μια κατάσταση ενός ατυχήματος που θα κόστιζε από ένα τραυματισμό μέχρι και τη ζωή του.

 

Εντολή «ΜΗ»

Εκτός από τις ενέργειες που επιθυμούμε είναι και αυτές που δεν επιθυμούμε. Η εντολή «ΜΗ» σημαίνει την άρνηση που επιδεικνύουμε σε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια του σκύλου μας. Αυτό φυσικά ξεκινά από όταν το σκυλάκι μας είναι κουτάβι για να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η εντολή πρέπει να δίνετε λίγο πιο δυνατά από τις άλλες, ώστε να δίνουμε έμφαση, χωρίς φυσικά να φωνάζουμε.

Το να καταφέρουμε να αποτρέπουμε τον σκύλο μας από κάτι που δεν θέλουμε να κάνει είναι καλό αλλά πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα. Όταν λέμε «μη» εννοούμε «μη». Για παράδειγμα επειδή είχαμε μια ωραία μέρα και έχουμε τα κέφια μας, επιτρέψαμε στον σκύλο να κάτσει στον καναπέ μαζί μας ενώ ως τώρα του το απαγορεύαμε και αύριο που θα μας πάει κάτι στραβά και θα έχουμε να νεύρα μας όταν ανέβει στον καναπέ για να έρθει κοντά μας θα τον κατεβάσουμε κάτω επιπλήττοντας τον.  Αυτή η απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς  μας δημιουργεί μια σύγχυση στο σκύλο μας καθιστώντας τον ανήμπορο να καταλάβει γιατί την μία μέρα του επιτρέπουμε και την άλλη του απαγορεύουμε το ίδιο πράγμα. Παρόμοια κατάσταση είναι πάλι όταν αυτό γίνεται από δύο μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα ο «μπαμπάς» τον αφήνει να αναβαίνει στον καναπέ, ενώ η «μαμά» το απαγορεύει για να μην καθαρίζει τις τρίχες.

Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα εμείς τι επιτρέπουμε στον σκύλο μας και τι όχι, χωρίς να το αλλάζουμε κάθε φορά ανάλογα με τις ορέξεις μας. Έτσι θα καταφέρουμε να μάθουμε στο σκυλάκι μας πολύ πιο γρήγορα μερικά πράγματα χωρίς να το μπερδεύουμε και να του δημιουργούμε δυσάρεστες καταστάσεις.

© Dogscity.gr

 

 

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο